Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zelená škola

Náš príbeh                                                                           

                                                                    logo_zs

Naša Materská škola sa nachádza v obci Kobeliarovo, v regióne Horného Gemera, v okrese Rožňava. Je to malá dedinka približne so 450 obyvateľmi, ktorá je zároveň rodiskom veľkého učenca, buditeľa našich bratských národov a Slovana, Pavla Jozefa Šafárika.

Materská škola je jednotriedna, s počtom 20 detí, z ktorých väčšina žije v prostredí marginalizovaných rómskych komunít. Deti navštevujúce našu materskú školu vo veku 3 - 6 rokov pochádzajú z ekonomicko-sociálne, kultúrne a jazykovo znevýhodneného prostredia.

Tak ako každá Materská škola, aj my sa snažíme vychovávať čestného a uvedomelého človeka, žiaka, pripraveného na vstup do základnej školy. Postupom času, ako k nám začali chodiť deti z rómskej komunity a menej ich bolo z obce, začali sme si všímať u detí neúctu k prírode, nemali k nej vytvorený kladný vzťah, ochranárske postoje, nevážili si ju. Naopak, mali skôr pohnútky ničiť ju, robiť neporiadok vo svojom okolí, aj v okolí materskej školy.

Prvý krok, prečo nás program zaujal, bola ponuka. „Zelená škola, Zeleň a ochrana prírody, skrášlenie školského dvora a jeho okolia“, to všetko boli témy, ktoré nám pomohli, aby sme sa rozhodli, pretože náš školský dvor bol veľmi starý a pripadal nám všedným, nezaujímavým. Preto sme s radosťou prijali ponuku Zelenej školy vstúpiť do programu a stať sa jej súčasťou. Naším cieľom bolo skrášlenie školského dvora, plnohodnotné využitie na vzdelávanie, šport, relax a zábavu. Snažili sme sa tiež zmeniť myslenie a konanie detí, rodičov a obyvateľov obce. Prvé kroky boli ťažké, niekedy sme boli až skeptické, či sa nám to podarí. Málokto nám bol naklonený a z každej strany sme počúvali „Načo to robíte a pre koho“. No my sme im na to odpovedali: „Keby každý mal taký prístup ku všetkému, tak sa v tejto dedine neurobí nič. A všetko čo vytvoríme, aj tak ostane len pre deti a pre Materskú školu v obci.“ Deti sa budú neustále meniť, ale tie zmeny, ktoré sme urobili, smerovanie a myslenie Materskej školy ostane tu a pôjde generáciami ďalej. A stále je čo vylepšovať.

Ďalším krokom a hnacím motorom bola úroda jahôd, hrášku, byliniek v skalke a získanie Diplomu: „Na ceste k Zelenej škole“. Po tomto získaní diplomu a ďalších troch seminárov v Košiciach, sme boli presvedčení, že to zvládneme. Tvrdou prácou zamestnankýň MŠ, všetkých detí, rodičov, zamestnancov Obecného úradu a obyvateľov obce sme získali Certifikát Zelenej školy a vlajku Zelenej školy (Eco-schools), ktorú sme si s radosťou prevzali v divadle Aréna v Bratislave 17.10.2018. Našu snahu ocenili aj rodičia detí, p. starosta a obyvatelia obce. Preto sme sa rozhodli v projekte pokračovať, ďalej sa vzdelávať, tvoriť, vážiť si a chrániť prírodu a svoje okolie. Preto ďalšou témou pre nás je „Odpad“. Naučiť deti čo je to odpad, kde ho skladujeme, ako, ako ho separujeme, kedy ho vyvážame, minimalizovať odpad, recyklovať, využívať a vytvoriť si kompostoviská a udržiavať poriadok v obci aj v rómskej osade.

 

SAM_4170SAM_4173

 

 

 

 

Materská škola Kobeliarovo = Zelená škola

 

Užšie kolégium: Koordinátor: Mgr. Patrícia Cangárová

  1. riaditeľka MŠ, Mária Svinčiaková
  2. prevádzková pracovníčka, Lucia Petáková
  3. starostka, Paed.Dr. Janka Regrutová
  4. pracovníčka OcÚ, Ing. Jana Čapóová
  5. Miroslava Hanisková, za rodičov

Širšie kolégium: Všetci rodičia detí

                            Pracovníci OcÚ a obyvatelia dediny

 

EAP= Environmentálny akčný plán

Prioritná téma: Voda

Hlavný cieľ: "Znížiť množstvo spotrebovanej vody o 5 % do 30.06.2024." 

Druhým cieľom je: Zaviesť na používanie a čistenie v MŠ 2 ks ekologických čistiacich prostriedkov do 30.06.2023.

 

V rámci programu Zelená škola bol vytvorený nový environmentálny akčný plán na roky 2022/2024  v novej prioritnej téme: VODA. 

Bližšie informácie o projekte je možné poskytnúť pracovníkmi MŠ. Ďakujem.

zel.skola

www.zelenaskola.sk

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Zelená škola 20182020 Veľkosť: 2.68 MB Formát: pdf Dátum: 25.3.2021
MŠ - Zelená škola Veľkosť: 1.85 MB Formát: pdf Dátum: 6.12.2021
Ukončenie 3 certifikačného obdobia ZŠ Veľkosť: 4.02 MB Formát: pdf Dátum: 30.5.2022
Kobeliarovo_MŠ_Výsledok-hodnotenia_2022_Zeleň a OP Veľkosť: 744.4 kB Formát: pdf Dátum: 28.6.2022
Materská škola r. 2022 Veľkosť: 534.1 kB Formát: pdf Dátum: 16.3.2023
EAP Voda 2022-2024 Veľkosť: 343.2 kB Formát: pdf Dátum: 28.1.2024
Ukončenie 4. certifikačného obdobia Veľkosť: 1.62 MB Formát: pdf Dátum: 6.2.2024