Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Spolupráca s Baníckym múzeom

Dátum: 16.05.2023
Autor: Obec Kobeliarovo
Spolupráca s Baníckym múzeom

Naša obec už dlhší čas spolupracuje s Baníckym múzeom Rožňava. Spolupráca je realizovaná, napr. v rámci reštaurovania a ochrany exponátov, ktoré sú vystavené v Pamätnom dome P. J. Šafárika v Kobeliarove. Rozširuje sa aj o zverejňovanie informácií a zaujímavých správ, ktoré budeme zverejňovať na našej webovej stránke. Na základe tohto, ponúkame čítanie Kamenná tabuľa - záchrana pamiatky zo synagógy v Rožňave.

 

Kamenná tabuľa –  záchrana pamiatky zo synagógy v Rožňave

 

            Kniha Mojžišova  je vzácnou pamiatkou, ktorá dokumentuje existenciu niekdajšej židovskej synagógy v Rožňave. Je to kamenná tabuľa z roku 1893, vyhotovená z ružového mramoru, reliéfne členená na dve časti, v hornej časti ukončená reliéfnymi poloblúkmi. Obsahuje Desať božích prikázaní v hebrejskom jazyku. Umiestnená bola pôvodne na vrchole stupňovitého štítu priečelia rožňavskej synagógy postavenej v roku 1893 a zbúranej v 50. rokoch 20. storočia.

Kamenná tabuľa je evidovaná v historickom fonde Baníckeho múzea v Rožňave pod názvom Kniha Mojžišova, s evidenčným číslom H-2198. Tabuľa - Kniha bola znehodnotená, s chýbajúcimi prvkami.

Cieľom projektu bola záchrana tohto jedinečného architektonicko-výtvarného prvku, ktorý je jednou z mála hmotných pamiatok dokumentujúcich históriu židovskej obce v Rožňave a tiež zamedziť jeho ďalšiemu znehodnoteniu a poškodeniu. Projektová aktivita bola preto zameraná predovšetkým na reštaurovanie kamennej tabule so zachovaním jej historickej, kultúrnej a dokumentačnej hodnoty, so zámerom zachrániť hmotnú podstatu diela, hodnotné dekoratívne prvky a rešpektovať jeho autentický výraz s primárnym cieľom zachovať pamiatkové hodnoty tohto vzácneho predmetu. Zároveň bolo cieľom dôstojné umiestnenie kamennej tabule – Knihy Mojžišovej v prezentačných priestoroch múzea a priblížiť tak širokej návštevníckej verejnosti existenciu židovskej komunity v Rožňave, jej pôsobenie, život a činnosť ako aj históriu mesta v kontexte židovských dejín.

Reštaurátorské práce realizoval akademický sochár – reštaurátor Árpád Mézes, člen reštaurátorskej komory v spolupráci s reštaurátorom Alexandrom Koreňom.

Názov projektu : „Kamenná tabuľa –  záchrana pamiatky zo synagógy v Rožňave“.

Odborné ošetrenie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

 

                                                                       Sylvia Holečková, Banícke múzeum v Rožňave

 

 

 

.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.