Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Noc múzeí a galérií v Betliari

SÚBOR
Dátum: 04.05.2022
Autor: Obec Kobeliarovo
Noc múzeí a galérií v Betliari

Kaštieľ Betliar, 14. mája 2022

NOC MÚZEÍ V KAŠTIELI BETLIAR

14. 05. 2022

 

Noc múzeí a galérií je celoeurópske podujatie, realizované pod patronátom Rady Európy s cieľom v čo najväčšej miere prezentovať kultúrne dedičstvo, význam jeho záchrany a ochrany pri kultúrnej výmene, šírení informácií o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých krajín i regiónov Európy, pri neformálnom vzdelávaní a kultivovanom oddychu.
Noc múzeí a galérií každý rok ponúka príležitosť objaviť dedičstvo našich predkov a zároveň objavovať zaujímavé miesta netradičným, originálnym spôsobom.
Tohto roku sa na toto podujatie môžu návštevníci tešiť 14. mája, keď brány do areálu kaštieľa Andrássyovcov v Betliari ostanú otvorené dlho do noci.
Po zotmení má areál kaštieľa aj samotné jeho priestory neopakovateľnú tajomnú atmosféru. Je to jedinečná možnosť ako stráviť sobotný večer a noc príjemne, netradične a dozvedieť sa viac o členoch rodiny Andrássy, ktorých považujeme za najvýznamnejších aristokratov v Európe v 19. storočí, o ich životnom štýle, záujmoch a umeleckom vkuse.
Pre našich návštevníkov pripravujeme dva druhy večerných prehliadok a tvorivé dielne pre deti.
Od 18.00 až do 23.00 budú prebiehať prehliadky kaštieľa, počas ktorých vás budú sprevádzať naši sprievodcovia v historických kostýmoch.
Veľkej obľube sa v minulosti tešili aj prehliadky po bežne nesprístupnených trasách. Tie budú prebiehať od 19.00 až do 23.00. Návštevníci budú mať možnosť prechádzať aj takými časťami kaštieľa, ktoré používalo služobníctvo, aby zabezpečilo komfort rodiny a ich hostí. Časť týchto trás je neosvetlená, preto privítame, ak si návštevníci donesú na prehliadku baterky alebo si budú svietiť mobilom. Najväčším lákadlom tohto typu prehliadky je vždy historická knižnica a červený prijímací salón – najpompéznejšie priestory kaštieľa, kam má návštevník možnosť vstúpiť iba pri takýchto výnimočných príležitostiach.
Rezervácie na klasickú prehliadku ani na prehliadku po bežne nesprístupnených trasách nie sú možné.
Vstupné na oba typy prehliadok je stanovené podľa aktuálneho cenníka kaštieľa:
dospelá osoba 10,00 €
študent (od 15 do 26 rokov) 7,00 €
žiak (6 – 15 rokov) 5,00 €
senior 7,00 €
Počas tohto dňa sme nezabudli ani na našich najmenších návštevníkov. Od 13.00 do 16.00 budú pre deti pripravené tvorivé dielne, kde sa budú venovať zaujímavému výtvarnému stvárneniu kaštieľa pod vedením skúsenej výtvarníčky Anny Lachovej.
Počas celého dňa bude otvorený náš bufet Spanga a večer k slávnostnej atmosfére prispeje aj osvetlenie kaštieľa v Andrássyovských farbách.
Všetkých srdečne pozývame a tešíme sa na vás!

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
plagát Noc múzeí Veľkosť: 44.4 kB Formát: jpg Dátum: 4.5.2022

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.