Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Chodci, dávajte si pozor !

Dátum: 06.12.2021
Autor: Obec Kobeliarovo
Chodci, dávajte si pozor !

Vidieť a byť videný

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Rožňave upozorňuje:

„ Chodci, dávajte si pozor !“

 

       

     "Vidieť a byť videný" - je základné pravidlo bezpečnosti na cestách, ktoré za zníženej viditeľnosti platí dvojnásobne.  Každý deň dochádza na cestách k vážnym dopravným nehodám. Často ich obeťami bývajú práve chodci a cyklisti.

 Príčinou mnohých tragických nehôd je nedostatočná viditeľnosť. Vodiči, ktorí zranili chodcov, sa zhodujú na tom, že ich nevideli vôbec, alebo príliš neskoro. Aj preto existuje niekoľko pravidiel, ktorými by sa chodci pri pohybe po verejných komunikáciách mali riadiť.

 

 

  • Chodec je povinný používať predovšetkým chodník. Po chodníku sa chodí vpravo.
  • Kde nie je chodník, alebo je neschodný, chodí sa poľavej krajnici, a kde nie je krajnica, alebo ak je neschodná, chodí sa čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky.
  • V obci a aj mimo obce a za zníženej viditeľnosti majú chodcipohybujúci sa po krajnici alebo okraji vozovky v mieste, povinnosť mať na sebe prvky z reflexného materiálu umiestnené tak, aby boli viditeľné pre ostatných účastníkov premávky na pozemných komunikáciách. Už len použitie reflexného prvku na oblečení zvyšuje viditeľnosť chodcov v tme až na dvesto metrov.
  • Chodec využívaznačené priechody pre chodcov a tam, kde nie sú, sa pohybuje tak, aby neohrozil seba ani ostatných účastníkov na komunikácii.
  • Mimo priechodu pre chodcov sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os.
  • Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať, ani zastavovať. To platí na priechode pre chodcov i mimo neho. Chodec nesmie prekonávať zábradlie ani iné zábrany.
  • Chodec smie cez vozovku prechádzať, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidielnedonúti ich vodičov k náhlej zmene smeru alebo rýchlosti jazdy.
  • Chodec nesmie vstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy, ak sa chodec nachádza na vozovke, musí takémuto vozidlu bez meškania uvoľniť priestor na prejazd.
  • Chodec je povinný umožniť električke plynulý prejazd.

 

 

 

 

          Dodržiavanie týchto základných  pravidiel môže výrazne prispieť k predchádzaniu kolíznych situácií medzi vodičmi motorových vozidiel a chodcami, následkom ktorých sú často vážne a niekedy aj smrteľné zranenia.

 

       Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Rožňave  k tejto problematike pristupuje aktívne. Počas obmedzení v súvislosti s pandémiou COVID-19 boli tieto aktivity vykonávané formou dopravno-preventívnych akcií spojených s distribúciou rôznych propagačných materiálov a bezpečnostných prvkov (napr. reflexných pásikov),  ale aj formou tlačových správ uverejnených v regionálnych médiách. Chodcov polícia upozorňuje na nutnosť používania reflexných prvkov, ako aj dodržiavanie predpisov v záujme ochrany ich životov a zdravia.

 

      Akákoľvek aktivita Policajného zboru v snahe znížiť dopravnú nehodovosť a jej následky, a ochrániť čo najviac ľudských životov, nie je účinná bez podpory samotných účastníkov cestnej premávky.  Okresné riaditeľstvo  PZ v Rožňave apeluje na vodičov, aby predvídali, zbystrili pozornosť všade tam, kde je predpoklad pohybu chodcov. Všetkých účastníkov cestnej premávky vyzývame, aby sa správali zodpovedne, rešpektovali pravidlá cestnej premávky a aj vlastnou zodpovednosťou prispeli k bezpečnosti na cestách.

 

 

 

 

 

   OR PZ v Rožňave

 

 

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.